اهتمام دولت برای رونق اقتصادی مرزهای کرمانشاه با اجرای طرح های
P>استان کرمانشاه با ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با ۲ بخش کُرد و عرب نشین کشور عراق و داشتن ۶ مرز رسمی و بازارچه فعال در امتداد این مرز که سالانه حدود نیمی از کل صادرات کالاهای غیرنفتی کشورمان به عراق را به خود اختصاص دادهاند ظرفیت بزرگی برای ایجاد اشتغال و رفع بیکاری، رونق اقتصادی، افزایش درآمد سرانه مردم و جذب سرمایهگذاری است.
تجارت در استان مرزی کرمانشاه قدمتی دیرینه دارد و از گذشتههای دور داد و ستد بین مردم شهرهای مرزی این استان با کشور عراق مرسوم بوده و اکنون با کذشت زمان شیوه تجارت از سنتی به مدرن تغییر یافته ولی برای بهبود وضعیت بازرگانی و تجارت در این مرزها نیاز به ایجاد، توسعه و تقویت زیرساختها است.
۲ مرز رسمی پرویزخان و خسروی در شهرستان قصرشیرین و چهار بازارچه در شهرستان های پاوه، سرپلذهاب، ثلاث باباجانی و گیلانغرب اینک شرایط لازم و کافی برای توسعه تجارت و ارزآوری برای کشور را دارند از سوی دیگر مرز سومار نیز با تلاش و پیگیریهای مسوولان ملی و استانی به مرز رسمی تبدیل شد و با رفع موانع از سوی طرف عراقی و ایجاد و توسعه زیرساختهای آن این مرز نیز به ظرفیتهای اقتصادی و بازارگانی استان کرمانشاه تبدیل میشود.
در سالهای پس از پیروی انقلاب اسلامی، سرمایه گذاریهای زیادی در مناطق مرزی استان کرمانشاه بویژه در مرزهای رسمی و بازارچههای مرزی انجام شد و اکنون این مناطق نیاز به کارگشایی و تسهیل در روند صادرات و واردات برای ایفای نقش بیشتر در ارز آوری برای کشورمان دارند.
دولت سیزدهم پس از شروع به کار، حمایت از توسعه این مرزها را در دستور کار خود قرار داده و به درستی بر روی این ظرفیت بالفعل و مهم استان در راستای توسعه اقتصادی دست گذاشته که با این نگاه دولتمردان میتوان به رونق هر چه بیشتر اقتصاد مرزها خوشبین و امیدوار بود.
در میان مرزهای استان، مرز رسمی پرویزخان به دلیل قدمت طولانی و وجود زیرساختهای لازم یکی از مرزهای مهم با کارکرد ملی محسوب میشود بطوریکه از مجموع یک میلیارد دلار صادرات کشورمان به عراق نزدیک به هفتصد میلیون دلار آن مربوط به مرز پرویزخان است و این نشان از اهمیت بالا و نقس مهم این مرز در صادرات به عراق دارد.
«احمد ذاکری»؛ سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع گمرک ایران روز شنبه ۶ آذرماه امسال در آیین افتتاح فاز اول طرح جامع گمرک مرز رسمی پرویزخان برنامه دولت برای توسعه و رونق این مرز را اعلام کرد و گفت: مرز رسمی پرویزخان برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است و در این راستا ۷۰ میلیارد تومان برای اجرا فاز اول طرح جامع این مرز سرمایه گذاری کردهایم و فاز دوم آن نیز در دست اجرا است.
«هوشنگ بازوند» استاندار کرمانشاه نیز در دیدار معاون توسعه مدیریت و منابع گمرک ایران با بیان اینکه توسعه بازارچه ها و مرزهای رسمی نقش بسیار مهمی در رونق اقتصادی و افزایش اشتغال و کمک به پایداری جمعیت در مرزها دارد، اظهار امیدواری کرد با توجه به تصویب منطقه آزاد قصرشیرین، عملیات اجرایی مرحله دوم طرح جامع پرویزخان نیز هرچه زودتر اجرا و سازمان مناطق آزاد در مرز مستقر شود تا در زمینه تکمیل زیرساخت ها به استان کمک قابل توجهی صورت گیرد.
باوجود حمایت ها و سرمایه گذاری های انجام شده در مرز پرویزخان اما «شهریار حیدری»؛ نماینده مردم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه پرویزخان مرزی با کارکرد ملی است اما معتقد است؛ چرخه تجارت تعریف شده اما در کشور ما اشکالات بسیار زیادی دارد بطوریکه در زمینه مسوولیت در مرزها دچار مشکل هستیم و بی نظمی در مرز حاصل بی برنامگی است و هنوز مسوول مرز مشخص نیست که این امر مشکلاتی برای روند صادرات ایجاد کرده است.
«بهزاد باباخانی»؛ معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه نیز معتقد است بزرگترین مشکل ما با عراق رویه سنتی تجارت در مرزهاست که مشکلات زیادی برای ما ایجاد کرده و کشور عراق عضو کنوانسیونهای بین المللی نیست و حمل یکسره کالا در آن مشکلاتی دارد.
۱۶ آبان ماه امسال نیز «مهندی صفری»؛ معاون دیپلماسی وزارت امور خارجه در بازدید از مرز پرویزخان شهرستان قصرشیرین، یکی از برنامه های دولت سیزدهم در حوزه صادرات را افزایش ۲ برابری صادرات غیرنفتی اعلام کرد و گفت: مرزهای استان کرمانشاه برای ما مهم است و به دلیل کارکرد ملی این مرزها به خصوص پرویزخان، برای تحقق برنامه دولت در حوزه صادرات نیاز به نقش آفرینی بیشتر مرزهای استان داریم و در این راستا برای رفع موانع و مشکلات مرزهای استان تلاش میکنیم.
در ادامه برنامه های حمایتی دولت برای توسعه مرزهای اقتصادی استان کرمانشاه، ۶ آبان ماه امسال نیز «جلیل بالایی» مدیرکل سیاسی استانداری کرمانشاه و سرپرست فرمانداری پاوه در راس هیاتی با سفر به اقلیم کردستان عراق با استاندار حلبچه دیدار و گفت و گو کرد و طرفین بر افزایش سطح همکاری ها و احداث و توسعه بازارچههای «سازان» و «شوشمی» در مرز شهرستان پاوه با این استان اقلیم کردستان عراق تاکید کردند.
منتفع شدن مرزنشینان استان کرمانشاه به عنوان مدافعان ایران اسلامی که در دوران هشت سال دفاع مقدس نیز فداکارانه از مرزهای ایران اسلامی حراست و پاسداری کردند، نیز در دستور کار برنامه های دولت سیزدهم قرار دارد به طوریکه سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع گمرک ایران در این ارتباط توضیح داد که ما برای مرز اهمیت ویژهای قایل هستیم و مردم در مرزها در دوران دفاع مقدس متحمل هزینه های زیادی شدند و اگر مرز رونق دارد مرزنشینان باید از آن بهره مند باشند.
در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها که از سوی رهبر معظم انقلاب نامگذاری شده مرزهای استان کرمانشاه میتوانند در راستای تحقق این برنامه کلان کشور نقس مهمی ایفا کنند. تقویت صادرات از مرزهای استان کرمانشاه به رونق تولید کالاهای تولید داخل و شکوفایی و اعتلای صنعت کشور کمک شایانی کند و از این رو توسعه و تقویت این مرزها باید در اولویت اول مسووان قرار گیرد.
تبدیل شهرستان قصرشیرین به منطقه آزاد تجاری با تصمیم حاکمیت نیز از دیگر پتانسیلهای استان کرمانشاه در راستای کمک به توسعه صادرات و رونق اقتصادی کشور است که این ظرفیت نیز باید به سرعت بالفعل شود تا مرزنشیان کرمانشاهی از این ارمفان نظام جمهوری اسلامی بهتر و بیشتر بهره مند شوند.
اکنون بسترها برای نقش آفرینی کرمانشاه در حوزه صادرات، تجارت و بازرگانی فراهم است و با توسعه و تقویت زیرساخت ها در مناطق مرزی و تسهیل گری برای امور صادرات می توان برخی از مشکلات اساسی استان از جمله بحران بیکاری این استان را برطرف کرد.
نرخ بیکاری استان کرمانشاه در سال ۹۹ از سوی مرکز آمار ایران، ۱۴.۹ درصد اعلام شد و این استان با وجود کاهش نرخ بیکاری تدریجی در سالهای اخیر اما همچنان در رده اول استان های بیکار کشور قرار دارد واز سوی دیگر نرخ تورم در این استان با وجود همه ظرفیت ها همچنان بالا است که باید با برنامه ریزی و توجه جدی به ظرفیت های موجود، نرخ بیکاری و تورم استان را کاهش داد.
آخرین دیدگاهها